LED VVE verlichting
- Details
- Laatst bijgewerkt: woensdag 26 juni 2019 08:46
- Hits: 1168
Nationaal VvE-onderzoek: led-verlichting populairste maatregel bij Verenigingen van Eigenaren
Energiezuinigere verlichting is de populairste verduurzamingsmaatregel bij Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Dat blijkt uit het Nationaal VvE-onderzoek 2019 van Vereniging Eigen Huis.
- Details
- Laatst bijgewerkt: woensdag 25 maart 2015 09:37
- Hits: 1643
De vijf energielabels voor lampen
De EU verdeelt het rendement van lampen over vijf energielabels. In de laagste categorie, E en D, vallen de conventionele gloeilampen en sommige reguliere halogeenlampen. In categorie C vallen de reguliere halogeenlampen. In energielabel B vindt men de aangepaste lampen met infraroodcoating en verbeterde halogeenlampen. In A vallen de spaarlampen en in energielabel A+ (en verder) tenslotte vallen ledlampen. Na 1 september 2016 moeten alle heldere lampen in energielabel A of B vallen en mogen lampen in andere energielabels niet meer worden verkocht. Voor matte lampen geldt dat ze al vanaf 1 september 2009 in energielabel A moeten vallen.
- Details
- Laatst bijgewerkt: woensdag 17 september 2014 12:15
- Hits: 1904
LED en 12V Trafo's
Om 12V LED lampen te laten functioneren heb je een transformator (trafo) nodig die de spanning van 230V omzet naar 12V. Deze trafo’s zijn er in twee soorten: gewikkelde en elektronische trafo’s. De elektronische trafo’s zijn verkrijgbaar in niet-dimbare en dimbare versies.
Gewikkelde trafo
Deze trafo heeft een ijzeren kern met veel koperdraad er omheen gewikkeld. Daarom zijn ze ook zwaarder dan elektronische trafo’s. Deze trafo is uitstekend te gebruiken met niet-dimbare LED lampen. Met een fase-aansnijding dimmer werken ook dimbare LED lampen met deze trafo, echter is deze dan minder efficiënt.
Let er altijd op dat de minimale belasting van de trafo maar wordt gehaald. Als deze niet wordt gehaald kunnen de lampen gaan flikkeren/knipperen.
Electronische trafo
Dit is de meest gebruikte trafo die de 230V (50Hz) elektronisch omzet naar 12V. Electronische trafo's zijn klein en licht, maar zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor gebruik met LED lampen aangezien de minimale belasting vaak niet wordt gehaald. Hiervoor hebben wij speciale (elektronische) LED trafo’s die een lager minimaal vermogen hebben en een stabiele spanning leveren.
Omdat er nog geen (internationale) standaard is in de LED industrie kan het zijn dat sommige combinaties van trafo, dimmer en LED lamp niet juist werken. Mocht u vragen of problemen hebben neem dan contact met ons op.
- Details
- Laatst bijgewerkt: woensdag 25 maart 2015 09:33
- Hits: 1837
De led-lamp is klaar om de positie van de halogeenlamp over te nemen
Per 1 september 2016 wordt de halogeenlamp verboden in de Europese Unie (EU), tenminste als het verbod komende maand niet uitgesteld wordt door de Europese Commissie. De EU wil dat alle lampen die niet in energielabel A of B vallen (zie kader) volledig in de ban worden gedaan. Mede op aandringen van LightingEurope overweegt de Europese Commissie het verbod echter uit te stellen tot 2018 of zelfs 2020. De redactie van LED Magazine sprak met LightingEurope, de NLA, Osram InRetail en Nordeon over de kwestie.
Lees meer: De led-lamp is klaar om de positie van de halogeenlamp over te nemen
- Details
- Laatst bijgewerkt: woensdag 10 september 2014 16:55
- Hits: 3153
LED Lampen en dimmen
Wij horen veelvuldig de vraag of LED lampen ook dimbaar zijn.
Die vraag kunnen we positief beantwoorden.
In de voet van een dimbare LED lamp zit een elektronische transformator. De dimmer moet daar dus geschikt voor zijn (zie de betreffende gebruiksaanwijzing). Ook wordt de aanduiding (R,C) gebruikt of de term faseafsnijding. Gebruikt u het andere type dimmer dan kunnen de lampen en/of de dimmer gaan brommen, de lampen gaan knipperen, trillen of gaan kapot.
Elektronische dimmers
De techniek achter het dimmen van LED verlichting is veelvuldig PWM (Pulse-width Modulation). Zonder daar hier verder op in te gaan is dit een heel simpel elektronisch principe. In feite het heel snel aan en uit zetten van de stroom, waardoor de verlichting lijkt zachter te branden.
Nu zijn er twee soorten elektronische dimmers, te weten: de faseaansnijdings-dimmer en de faseafsnijdings-dimmer.
Even een stukje techniek:
Faseaansnijding
Op de opgaande spanning van de 230V 50Hz spanning wordt een puls gegeven aan een Triac, die zich opent en alle stroom doorlaat. Hij sluit zich weer als de 230V 50Hz door het nulpunt gaat. Door het punt in de tijd te verschuiven wanneer de puls wordt gegeven, kan er langer of korter stroom door de Triac lopen en dus worden doorgegeven aan de belasting (lamp, trafo). Het nadeel van deze methode is dat de spanning ineens heel sterk oploopt bij de puls. Dit type dimmer is geschikt voor gloeilampen, halogeenlampen zonder voorschakelapparatuur en traditioneel gewikkelde trafo's en dus minder voor LED lampen met hun stuurelektronica. Dit is een goedkoop type dimmer.
Faseafsnijding
De opgaande spanning van de 230V 50Hz wordt gewoon doorgelaten, op een bepaalde tijd wordt na de nuldoorgang de stroom door de elektronica afgeknepen. Dit gebeurt veel minder snel dan het opstarten bij de faseaansnijding-dimmers. Hierdoor hebben de elektronische trafo’s hier minder last van en is het ook beter voor de levensduur van rechtstreeks aangesloten (LED) lampen. Dit is een duur type dimmer, maar dus zeer geschikt voor LED lampen en elektronische trafo's voor 12V LED lampen.